Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na hranicích Kalifornie se objevily cedule vítající "kriminálníky a ilegály"

USA
USA
Foto: Pixabay

Sacramento - V Kalifornii nově platí zákon, který je vstřícný vůči přistěhovalcům bez dokladů. Loni přijatá právní norma, kterou kritizují republikáni a prezident Donald Trump, se už stala také terčem posměchu.

Neznámá skupina umístila na silničních tazích na kalifornských vnitroamerických hranicích cedule, které označují tento stát USA za místo, kde jsou migranti bez dokladů a kriminálníci vítáni.

"Oficiální azylový stát. Kriminálníci, ilegálové a (gang) MS13 jsou vítáni!" zněl nápis. Na cedulích, které byly postupně odstraněny, byl také dovětek, že demokraté potřebují voličské hlasy.

Republikán Trump učinil nelegální přistěhovalectví jedním z klíčových témat své předvolební kampaně, ve které slíbil deportovat ty migranty, kteří v USA pobývají bez dokladů. Řada amerických měst či univerzit ale s tímto postojem nesouhlasí. Kalifornie svůj odmítavý postoj přijala dokonce jako zákon, který zakazuje místní policii ptát se zadržených osob, zda pobývají v zemi legálně, nebo se podílet na akcích federálních imigračních úřadů.

Témata:  USA přistěhovalectví

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy