Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záplavy a sesuvy půdy pohřbily v Kongu 44 lidí

Sesuv půdy, ilustrační foto
Sesuv půdy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kinshasa - Celkem 44 lidí přišlo o život při záplavách a sesuvech půdy způsobených přívalovými dešti, které v noci na čtvrtek zasáhly hlavní město Konga.

Prudký déšť není v této africké zemi v tomto ročním období ničím výjimečným, často je ale smrtící v důsledku chaotické výstavby a chybějící kanalizace, uvedl dnes zpravodajský server BBC.

Ještě dnes pokračovaly v Kinshase pátrací akce, počet obětí záplav už by se však neměl zvyšovat. "Máme definitivní bilanci 44 mrtvých," citovala agentura AFP provinčního ministra pro sociální věci Dominiqua Weloliho.

Největší škody napáchala voda v oblastech s početnými chudinskými komunitami, což jsou například čtvrti Ngaliema, Selembao a Bandal. Celkem voda ve třetím největším městě afrického kontinentu zaplavila 5100 domů, 192 stavení je zcela zničených. Podle úřadů se musely dočasně vystěhovat tisíce lidí.

Svědci ve čtvrtek místní rozhlasové stanici Okapi řekli, že mezi mrtvými je i pět dětí z jedné rodiny. Ve čtvrti Ngaliema, která se rozkládá na svahu nad centrem Kinshasy, zahynulo celkem 13 lidí. Tři z nich zahynuli, když proud smetl jejich dům postavený z jílových cihel na dně strže.

Témata:  Kongo sesuv půdy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy