Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zadržení katalánští poslanci nesmí do parlamentu

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Madrid - Nejvyšší španělský soud dnes rozhodl, že tři katalánští politici, kteří jsou ve vazbě kvůli separatismu a kteří byli v prosinci zvoleni do regionálního parlamentu, se nesmějí účastnit parlamentních schůzí přímo.

Soudce Pablo Llarena zamítl žádost dvou katalánských exministrů Oriola Junquerase a Joaquima Forna a katalánského aktivisty Jordiho Sáncheze, kteří chtěli dostat vycházky alespoň pro účast na schůzích parlamentu. Ten má být ustaven příští týden ve středu.

Llarena také nařídil, aby bylo zajištěno právo těchto tří politiků na výkon mandátů prostřednictvím delegování hlasu po dobu, kdy budou ve vazbě.

Podle listu El País se v textu výslovně uvádí, že má být zajištěno právo těchto poslanců, "a žádných jiných". Podle deníku El País měl soudce na mysli pětici členů bývalé katalánské vlády, kteří po obvinění ze vzpoury uprchli do Belgie, aby se vyhnuli vazbě.

Separatisté získali v prosincových volbách 70 křesel ve 135členném parlamentu, čímž by tedy opět měli mít teoreticky absolutní většinu (minimálně 68 hlasů). Bez pěti uprchlíků v Bruselu a třech ve vazbě ji ale nemají. Pokud ale Junqueras, Forn a Sánchez delegují svůj hlas na zástupce, budou mít separatisté v parlamentu jistých 65 hlasů. Pro absolutní většinu jim budou chybět tři hlasy, které mohou získat například tak, že se některý z pěti poslanců v Bruselu vzdá mandátu ve prospěch jiného na kandidátce.

Témata:  Španělsko Katalánsko EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.