Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hromadné znásilňování, vraždy kvůli penězům za drogy. Jak se žije v jedné z nejdrsnějších věznic světa?

Vězení, ilustrační fotografie
Vězení, ilustrační fotografie
Foto: Scott Langley

Oproti drsným podmínkám v brazilských věznicích si mohou čeští vězňové připadat jako v bavlnce. Na denním pořádku je tu hromadné znásilňování, vraždy kvůli penězům za drogy a totální nadvláda vrchních vězňů nad celým komplexem věznice.

Jedny z nejdrsnějších věznic na světě se nacházejí v brazilském spolkovém státě Pernambuco. Samotní strážní mají z vězňů takový strach, že chod věznice nechávají zcela v režii vybraných chovanců. Ti si vytváří vlastní soukromé gangy a ovládají jednotlivé vězeňské komplexy.

Těmto nejvyšším kápům se říká chaveiros neboli klíčníci, protože vlastní klíče od jednotlivých cel svého rajónu. A patřičně toho zneužívají. Zatímco oni bydlí v prostorných místnostech s televizí a vlastní koupelnou, ostatní vězni musí sdílet malý pokojík klidně s dalšími sedmdesáti lidmi.

Tím ale luxus klíčníků nekončí. Najímají si sluhy, aby za ně dělali nejrůznější činnosti, včetně toho, že je myjí. Kromě toho mají pod sebou gang, který za ně dělá špinavou práci. Mezi vězně distribuují kokain a brutálně z nich vymáhají peníze. Pokud někdo nezaplatí a peníze dluží, bez lítosti ho zabijí.

Týraní vězni se práv nedomohou, klíčníci ve věznici šéfují všemu. "Když k nám klíčník přijde a řekne, že ten a ten člověk někoho napadl a přivede s sebou svědka, věříme mu a násilníka potrestáme," řekl ředitel jedné z věznic.

Neváhají ale zajít ještě dál. Dluhy vymáhají i po příbuzných mimo věznici. "Jednou mi klíčník zavolal z pašovaného telefonu a nařídil mi, abych za syna zaplatila, co dluží. Zaplatíš, nebo můžeš koupit synovi rakev," svěřila se prodavačka Sandra. Musela kvůli tomu prodat všechno, co měla.

Po vězních vymáhají peníze různými způsoby. Nejprve je vyženou z lůžka a dovolí mu se na něj vrátit, až když za něj zaplatí, obvykle se cena pohybuje v přepočtu mezi 3700 až 12 210 korunami. Kdo na zaplacení nemá, spí na zemi na chodbě.

Nově příchozí nebo zranitelní vězni jsou umístěni ve speciálním křídle, kde by měli být ochráněni. Jenže i tady je sexuální násilí rutinou. Jorge byl například znásilňován desíti muži, se kterými sdílel celu. "Na hlavu mi dali plastový pytel, svázali ruce za zády a znásilňovali mě," popsal Jorge. Když si stěžoval strážnému, řekl mu jen, že vězni musí trpět.

Sexuální zneužívání nevěřili strážní ani homosexuálovi Paulovi, který byl v cele se 67 dalšími muži a vůdci tamních gangů ho nutili mít s nimi sex. Právě kvůli těmto nechutným praktikám je ve věznicích daleko vyšší počet nakažených HIV.

Témata:  věznice Brazílie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy