reklama

Během výpovědi před Komisí o právních otázkách amerického Senátu se snažila ministryně americké vnitřní bezpečnosti Kirsten Nielsenová vyhnout otázkám ohledně prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa. 

Ten na kongresu o migraci, který proběhl minulý týden, mluvil vulgárně o afrických zemích a ptal se, proč by Spojené státy měly přijímat více lidí z Afriky nebo Haiti než třeba ze zemí, jako je Norsko.

Demokratický senátor Patrick Leahy trval na tom, že komentáře Donalda Trumpa byly rasistické. To Nielsenová odmítla přiznat, píše Huffington post.

"Pocházet z Norska není žádnou dovedností. Na co myslí (Trump), když tohle říká?" ptal se Leahy.

"Trump mluvil o tom, že by chtěl, aby do země přišli migranti, kteří mají vědomosti a dovednosti, které, pokud se přizpůsobí, se využijí ve prospěch Spojených států," oponovala Nielsenová.

"Vždyť Norsko je zemí s většinou bílého obyvatelstva, ne?" dotázal se senátor. Odpověď Nielsenové byla šokem: "Abych pravdu řekla, tak nevím," zněla odpověď. Následně dodala, že "si myslí, že ano".

Norsko, jak napsala agentura Beta, je zemí s jednou z nejhomogennějších demografií na světě. Podle údajů americké vyšetřovací služby CIA zde žije 83% Norů, dalších 8% tvoří evropské národy.

Nielsenová v každém případě, podle serveru Huffington post, udělala obrovskou chybu. Pokud chtěla krýt svého prezidenta, lhala pod přísahou. Pokud skutečně nevěděla, jaké obyvatelstvo žije ve skandinávské zemi, prokázala neznalost základních údajů.