Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sochu svobody zachraňuje New York. Vláda USA nemá na provoz památky peníze

Socha Svobody, anglicky Statue of Liberty, plným názvem Liberty Enlightening the World (z francouzského La Liberté éclairant le monde čili „Svoboda přinášející světlo světu“) je socha stojící na Ostrově svobody u New Yorku v USA.
Socha Svobody, anglicky Statue of Liberty, plným názvem Liberty Enlightening the World (z francouzského La Liberté éclairant le monde čili „Svoboda přinášející světlo světu“) je socha stojící na Ostrově svobody u New Yorku v USA.
Foto: Pixmac

Praha - Řada federálních úřadů USA dnes zůstane uzavřena a statisíce amerických státních zaměstnanců nastoupí na nucenou dovolenou. Platební neschopnost vlády si již o víkendu vynutila uzavření mnoha památek, včetně slavné sochy Svobody. Ta ale bude dnes opět veřejnosti zpřístupněna.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo slíbil, že na provoz památníku uvolní peníze stát New York. Podobným způsobem postupovali guvernéři jednotlivých amerických států při poslední platební neschopnosti americké administrativy na podzim 2013. Demokratický guvernér Cuomo uvedl, že socha Svobody přináší velké příjmy turistickému průmyslu státu New York, ale také symbolicky vítá imigranty přicházející do USA.

Arizonský guvernér Doug Ducey sdělil, že i jeden z nejznámějších amerických národní parků Grand Canyon bude pro veřejnost otevřený. Arizona uvolní peníze i na odklízení odpadků, sněhu a provoz veřejných záchodků v parku, řekl guvernérův mluvčí Patrick Ptak. Týdenní náklady se očekávají ve výši 100.000 dolarů.

Naopak v Jižní Dakotě, kde se nachází žulový masiv Mount Rushmore s vytesanými podobiznami čtyř prezidentů, podobné kroky nechystají. Republikánský guvernér Dennis Daugaard prohlásil, že nebude podnikat žádné akce, které by umožnily přístupnost památníku. Stejně tak turisté nemají možnost nyní spatřit jednu z hlavních atrakcí Filadelfie, zvon Svobody.

Smithsonův institut naopak v neděli uvedl, že nechá dnes otevřená svá muzea a zoologickou zahradu ve Washingtonu, k čemuž využije peníze zbylé z předchozího roku. O vývoji situace v dalších dnech bude informovat.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa ve snaze minimalizovat rozhořčení veřejnosti již v sobotu oznámila, že se pokusí ponechat otevřené také stovky národních parků, a to i bez zaměstnanců. "Všechny parky nejsou plně přístupné, ale pracujeme na tom, abychom umožnili veřejnosti přístup do většiny oblastí," napsal v sobotu na twitteru americký ministr vnitra Ryan Zinke.

Sdružení pro ochranu národních parků podle agentury Reuters uvedlo, že o víkendu byla uzavřena asi třetina ze 417 národních parků a památníků, "včetně takových míst jako socha Svobody, domy bývalých prezidentů a další historické a kulturní památky tvořené především budovami, které se zamykají".

Yellowstoneský park na severozápadě USA, který tvoří více než 9000 kilometrů čtverečních divoké přírody, byl pro veřejnost o víkendu otevřen, ale nabízel jen omezený servis. Uzavřena byla například návštěvnická centra. Sdružení varovalo, že v parku bez přítomnosti zaměstnanců může hrozit návštěvníkům nebezpečí.

Témata:  socha Svobody (N.Y. USA) USA New York

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy