Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro prosadil předčasné volby: Imperialismus a pravice se plánovaly zmocnit ekonomiky, tvrdí

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelské provládní ústavodárné shromáždění jednohlasně přijalo rozhodnutí uspořádat v zemi do konce dubna předčasné volby. Řádné volby se měly konat na konci tohoto roku.

Kandidovat v nich na dalších šest let hodlá i stávající socialistický prezident Nicolás Maduro. "Je to správné rozhodnutí. Imperialismus a pravice se plánovaly zmocnit ekonomiky," řekl Maduro shromážděnému davu svých podporovatelů v Caracasu.

Venezuelská opozice je oslabená a rozdělená, mnozí z možných Madurových vyzyvatelů jsou v exilu nebo ve vězení, připomněla BBC. Že prezidentův tábor prosadí volby předčasné, někteří pozorovatelé očekávali, uvedla agentura AFP.

Země je už několik let v hluboké ekonomické krizi, ke které se přidala i krize humanitární. Oficiální měnou je bolívar, jehož hodnota prudce klesá. Loni činila inflace ve Venezuele asi 2600 procent, letos by se podle údajů parlamentu mohla vyšplhat až na 10.000 procent.

Madurova vláda současný parlament neuznává a od jeho vzniku v lednu 2016 blokuje jeho činnost. Loni vláda vytvořila své ústavodárné shromáždění, jehož cílem měla být nová ústava. Místo toho ale tento orgán funguje jako paralelní parlament a vydává zákony.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy