Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na vyřešení sporu o stavu právního státu v Polsku potřebuje komise a vláda více času, říká Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Evropská komise a polská vláda potřebují podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka více času k vyjasnění sporu o stavu právního státu v Polsku. Šéf české diplomacie dnes novinářům v Bruselu řekl, že nechce v této otázce dělat předčasné závěry.

"Mám důvěru v to, že Polsko má dnes takovou demokratickou zkušenost, že má základ, který neopustí. V tom Polsku důvěřuji a věřím, že se tyto věci vyjasní," prohlásil Zaorálek. Dialog mezi Varšavou a Bruselem podle něj zdaleka neskončil, a tak by bylo předčasné vyvozovat z něj nějaké závěry.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po výrazném vítězství v parlamentních volbách loni v říjnu učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patří k nim novela zákona o ústavním soudu, jež podle kritiků ochromila nejvyšší justiční orgán v zemi.

To vedlo Evropskou komisi ke spuštění dosud nikdy nevyužité procedury, která by mohla skončit i přijetím sankcí proti Polsku. Unijní exekutiva původně varovala, že další druhou fázi odstartuje v pondělí, pokud do té doby nenastane v diskusi výrazný pokrok. Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski hrozby sankcemi odmítl a oznámil, že komise bez vysvětlení odmítla polský návrh široce založeného kompromisu.

"Máme před sebou určité hrozby a ty by nás měly spíš spojovat než rozdělovat," poznamenal český ministr zahraničí. V řadě věcí se společný postup podařil, V4 má v Evropě silnější hlas, a podle Zaorálka to bylo také proto, "že jsme se vyhýbali tomu jeden druhému něco vyčítat".

Témata:  Lubomír Zaorálek Polsko Evropská komise (EK)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy