Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká vláda zesílila boj proti městům chránícím migranty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Washington - Americká vláda dnes zesílila svůj boj proti takzvaným azylovým městům, která chrání přistěhovalce bez platných dokladů před deportací.

Ministerstvo spravedlnosti podle agentury Reuters vyzvalo několik amerických měst o důkazy, že místní policejní orgány neutajují informace o osobách pobývajících v USA nezákonně.

Řada amerických měst nesouhlasí s protiimigrační politikou prezidenta Donalda Trumpa a odmítá pomáhat s pátráním po přistěhovalcích bez dokladů. Azylová města se nezabývají minulostí migrantů a v případě nelegálního pobytu je odmítají internovat, jak to po nich požadují federální úřady. Kalifornie svůj odmítavý postoj potvrdila dokonce zákonem, který zakazuje místní policii ptát se zadržených osob, zda pobývají v zemi legálně.

Ministerstvo spravedlnosti dnes oznámilo, že žádost o vysvětlení zaslalo mimo jiné New Yorku, Los Angeles a Chicagu, tedy třem největším americkým městům. Obesláno bylo také San Francisco, Denver nebo Seattle.

Témata:  USA uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy