Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel zakladatel řetězce IKEA Ingvar Kamprad

IKEA
IKEA
Foto: INT

Stockholm - Ve věku 91 let zemřel Ingvar Kamprad, zakladatel ikonického řetězce IKEA. Oznámila to dnes firma, která je největším maloobchodním prodejcem nábytku na světě.

Švédský podnik má nyní už přes 400 obchodních domů zhruba v padesátce zemí.

"Zakladatel IKEA, jeden z největších podnikatelů 20. století Ingvar Kamprad skonal pokojně ve svém domově ve Smälandu 27. ledna," uvedla firma. Smäland je kraj na jihu Švédska, kde se Kamprad roku 1926 narodil. Firmu IKEA založil jako sedmnáctiletý.

Kamprad patřil mezi nejbohatší Evropany, jeho majetek se odhaduje na desítky miliard eur, respektive stovky miliard korun.

V roce 1986 rezignoval na funkci ředitele a předsedy představenstva a firmu převedl do vlastnictví nizozemské nadace. Sám nicméně zůstal jedním z nejkritičtějších zákazníků, strážcem kvality a vizionářem.

Fenomenální úspěch "krále ložnic a kuchyní" spočíval v konceptu stavebnice, který si zákazníci snadno přepraví a vcelku nenáročně smontují sami doma. Vymyslel model jednoduchého a praktického výrobku a zároveň systém obchodu, který umožňuje výrobky udržovat na relativně nízkých cenách.

"Nejsme luxusní firma, chceme oslovit většinu - to je naše motto," hlásal Kamprad. Proslul i šetrností, odporem k firemnímu elitářství a také neformálním vystupováním.

Témata:  úmrtí Ikea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy