reklama

O propuštění demonstrantky s odkazem na právničku působící v oblasti ochrany lidských práv o tom dnes informoval zpravodajský sever BBC. Teherán se k tvrzení o jejím propuštění zatím nevyjádřil.

Žena, jejíž jméno dosud nebylo zveřejněno, se stala tváří protestů, které v prosinci otřásly Íránem a vyžádaly si životy asi 20 lidí. Fotografie, na které žena demonstrativně stojí v davu bez pokrývky hlavy, obletěla celý svět.

Propuštěné je podle tisku 31 let a je matkou asi ročního dítěte. Právnička Nasrín Sotúdehová uvedla, že viděla oficiální dokumenty o jejím propuštění. Sotúdehová je někdejší politickou vězeňkyní a dříve obhajovala politické vězně.

Na internetu dokonce vznikla iniciativa s cílem ženu vypátrat. Na twitteru příslušný hashtag, tedy odkaz na téma, sdílelo několik tisíc lidí. Její fotografie se podle BBC poprvé objevila na internetu už loni v létě, kdy se ženy v Íránu oblékly do bílého na protest proti striktním pravidlům k tomu, co ženy v zemi smějí nosit, a co ne.

Na internetu se později objevily fotografie dalších tří žen, které protestovaly ve stejném duchu, jedna z nich stála na stejném místě v Teheránu jako žena zadržená při prosincových protestech.