reklama

Už dříve Maduro řekl, že vláda vydá 100 milionů žetonů, každý ohodnocený a krytý ekvivalentem jednoho barelu venezuelské ropy. To by znamenalo, že hodnota celé emise petra bude činit asi šest miliard dolarů (přes 122 miliard Kč).

Od nové měny si vláda slibuje, že zemi pomůže dostat se z hluboké krize. Petro má zemi umožnit provádět finanční transakce a překonat sankce, které USA uvalily na Madurovu socialistickou vládu.

Stratég firmy Legal & General Investment Management Ltd. Simon Quijano-Evans však už v prosinci konstatoval, že investory, kteří ztratili důvěru ve Venezuelu, pravděpodobně nepřitáhne nové aktivum, které má získat atraktivnější formu tím, že se z něj udělá kryptoměna. Upozornil, že jakási státní záruka nepodpořila současnou měnu ani dluhopisy, a bude tak zřejmě obtížné přilákat investory ke stejné věci v jiném balení.

Kritika označila vydání petra za nejen nelegální, ale za prostou emisi dluhopisů pro vládu, která se dívala, jak inflace stoupá čtyřciferným tempem a lidem chybí základní potřeby.