Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka zadržená v Pákistánu si patrně odpyká trest v tamním vězení

Tereza H. zadržená v Pákistánu
Tereza H. zadržená v Pákistánu
Foto: Facebook

Láhaur - Soudní proces s Češkou v Pákistánu by mohl trvat zhruba půl roku. Její právní zástupce Čaudhrí Džavád Zafar vyloučil, že by v případě odsouzení mohla být vydána do ČR, protože mezi oběma zeměmi žádná dohoda o vydávání vězňů neexistuje.

"Soudní proces bude pravděpodobně ukončen během šesti měsíců," řekl Zafar. O možné výši trestu pro Češku odmítl právník spekulovat. Deník Daily Pakistan napsal, že osobám, které jsou usvědčeny z pašování více než deseti kilogramů drog, hrozí v Pákistánu doživotní vězení či trest smrti. Ten se ale podle české diplomacie zpravidla neuplatňuje vůči cizincům. Za pašování méně než deseti kilogramů narkotik je v zemi až desetiletý trest vězení.

Podle listu Daily Pakistan žena v úterý u soudu prohlásila, že je v "hrozné situaci" ve vězení, a prosila české úřady, aby ji "zachránily". Češka mohla od soudu také poslat vzkaz své rodině a přátelům. "Prosím, čekejte na mě, a pokuste se mi pomoci," řekla mladá žena pohnutým hlasem.

Dostat Češku zpět do vlasti bude obtížné i podle českých úřadů. "Česko nemá s Pákistánem sjednánu žádnou dvoustrannou smlouvu o předávání odsouzených k výkonu trestu. V případě pravomocného odsouzení pákistánským soudem by bylo možné předání odsouzené k výkonu trestu do ČR, a to na bezesmluvním základě. Musela by s tím souhlasit i pákistánská strana," řekla serveru Deník.cz Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí. Dodala, že tato problematika spadá do gesce českého ministerstva spravedlnosti.

Pákistánští celníci zadrželi Češku 10. ledna na mezinárodním letišti v pákistánském městě Láhaur s devíti kilogramy heroinu. Drogy měla ukryté v zavazadle. Vypověděla, že o předmětech ukrytých v jejím zavazadle věděla, netušila však, že jde o heroin.

Témata:  Pákistán EuroZprávy.cz Tereza H. zadržená v Pákistánu

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy