Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Zachraňte mě!" Tereza z Pákistánu poslala vzkaz. Na cele je s 20 ženami, vadí jí časné vstávání

Tereza H. zadržená v Pákistánu
Tereza H. zadržená v Pákistánu
Foto: Facebook

Lahaur - Soudní proces s Češkou Terezou H., kterou zadrželi 10. ledna celníci na mezinárodním letišti v pákistánském městě Láhaur s devíti kilogramy heroinu, by mohl trvat zhruba půl roku. Listu Daily Pakistan to uvedl právní zástupce české občanky Čaudhrí Džavád Zafar. Deník také natočil vzkaz, který poslala dívka svým blízkým.

Anglická verze pákistánského deníku připomíná, že za deset a více kilogramů drogy hrozí doživotní trest nebo dokonce trest smrti. Za menší množství pak může soud udělit až deset let. V případě odsouzení není příliš pravděpodobné, že by byla Tereza vydána do České republiky, protože mezi oběma zeměmi žádná dohoda o vydávání vězňů neexistuje.

Deník poukazuje na to, že se dívka před soudem objevila v tradičních pákistánských šatech. Novináři se jí přímo v soudní místnosti ptali, jestli by chtěla něco vzkázat. Česká státní příslušnice na videu prosí vládu, aby ji „zachránila", uvedla, že ve vězení je to „strašná situace", cituje její slova deník.

„Prosím, počkejte na mě a snažte se mi pomoct," řekla zřetelně otřesená Tereza. „Ve vězení je to strašné.“

Pákistánský právník Čaudhrí Džavád Zafar pak pro Blesk uvedl, že Tereza je v cele s dalšími 15 až 20 ženami. Na stravu si nestěžuje, vadí jí ale, že musí vstávat už v pět hodin ráno. Podle Zafara může koupit potraviny v kantýně, ale za vlastní peníze, přivydělat si je ve vězení prací nemůže.

„Na stravu si nestěžovala, říkala jen, že obsahuje hodně chleba, takže asi kvůli tomu ztloustne," prozradil právník. V cele podle něj chodí Tereza v oblečení, které si do Pákistánu přivezla. To, v čem dorazila k soudu, jí sehnal on sám. 

Témata:  Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy