Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na klíšťata, psi to může stát život

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Portland - Pes měl být uspán, protože trpěl záhadnou nemocí, se kterou si lékaři nevěděli rady. Asistent ho zachánil jen pár minut před smrtí.

Šetlandský ovčák Ollie měl veliké štěstí. Od smrti ho dělily minuty. Ollie měl být uspán na veterinární klinice v Portlandu. Několik veterinářů nemohlo přijít na to, co je s nemocným pejskem špatně.

Ovčák byl ve svých deseti letech plný života a neměl žádné zdravotní problémy. Najednou se vše změnilo. Pes přestal chodit, neměl žádnou energii a jídlo si vzal jen z ruky majitelky.

Ollie podstoupil spoustu testů, které nepřinesly žádný výsledek. Jeho stav se rapidně zhoršoval, proto museli majitelé učinit zdrcující rozhodnutí a nechat pejska uspat. "Nikomu nebylo jasné, co stojí za jeho nemocí, nic nepomáhalo. Majitelé se rozhodli ukončit jeho trápení," uvedla veterinární stanice DoveLewis v Oregonu.

Když asistent chystal Ollieho k uspání, začal ho hladit po hlavě a najednou nahmatal klíště, které měl pes ukryté za uchem v jeho dlouhé srsti. Lékaři ihned pochopili, že se asi jedná o důvod jeho onemocnění a vše začalo dávat smysl.

Veterináři psa téměř celého oholili, aby byla jistota, že se v srsti neschovává další klíště. Jeho stav se začal velmi rychle zlepšovat. Ovčák začal o deset hodin později opět chodit a brzy se zcela uzdravil. "Ollie vypadá lépe a lépe každý den," uvedli šťastní majitelé.

Veterináři doporučují, aby majitelé koupili pro své pejsky obojky proti klíšťatům, nebo zajistili jinou prevenci.

Témata:  psi klíšťata

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy