Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pentagon letos operuje s rekordně vysokým rozpočtem

Pentagon
Pentagon
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americké ministerstvo obrany bude v letošním roce hospodařit s rozpočtem ve výši 700 miliard dolarů, což je doposud nejvyšší částka.

Dnes o tom informuje agentura AP, která připomíná, že Spojené státy vydávají na obranu mnohem větší částku než jejich největší rivalové Rusko a Čína. Pro příští rozpočtový rok může Pentagon počítat s 716 miliardami dolarů. Příslušný zákon podepsal v pátek americký prezident Donald Trump.

Tyto sumy mají americké armádě pomoci dostat se ze stavu, který šéf Pentagonu Jim Mattis nazývá krizí bojové připravenosti v době, kdy konflikt v Afghánistánu uvízl v mrtvém bodě a hrozí válka na Korejském poloostrově.

Oproti minulému rozpočtu je ten nový vyšší o 15,5 procenta, což představuje nejvyšší nárůst od roku 2002. Tehdy rozpočet amerického ministerstva obrany meziročně nabobtnal o 26,6 procenta. Šlo o reakci na teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001 a konflikty v Afghánistánu a Iráku.

Témata:  USA Pentagon

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy