reklama

Cruz měl masovou vraždu dobře naplánovánu. Ke škole se odpoledne před koncem vyučování nechal dovézt vozem firmy Uber. Cruz měl u sebe černý pytel a vešel do budovy číslo 12 rozsáhlého školního komplexu střední školy Marjory Stonemanové Douglasové. Byl bývalým žákem této školy a jeden zaměstnanec ho okamžitě poznal. Upozornil na Cruze svého kolegu vysílačkou, ale téměř v té chvíli se ozvaly výstřely.

Muž, jehož jméno je v policejní zprávě začerněno, vypověděl, že Cruz postupoval velmi "cílevědomě". Vešel dovnitř a na schodišti vytáhl z pytle zbraň, podle policejních zpráv poloautomat. Střílel do čtyřech místností v prvním patře, vyběhl po schodech a ve druhém patře zastřelil jednu osobu. Pokračoval do třetího patra, tam odhodil zbraň i batoh a vmísil se mezi prchající studenty propadlé panice.

Policie se domnívá, že Cruz chtěl z třetího patra odstřelovat studenty vybíhající z budovy, avšak nepodařilo se mu rozbít okno. Okna se ale dala snadno otevřít.

Po palbě zamířil do obchodu Walmart, kde si koupil nápoj, navštívil také restauraci Subway a vydal se do McDonald's. Po 40 minutách od chvíle, kdy odešel ze školy, ho spatřil policista na ulici a zadržel ho. Cruz se nebránil.

Policejní zpráva o činu je sice podrobná, ale jak upozornil floridský tisk, nevysvětluje motiv. Jediné vodítko, jež se zatím nabízí, je fakt, že škola před rokem Cruze vyloučila.

Cruz se k činu před soudem přiznal a byl obviněn ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy. Ve vězení se sleduje, zda nemá sebevražedné úmysly. List Miami Herald napsal, že právě na jeho duševním stavu zřejmě bude chtít stavět obhajoba. "Je hluboce rozrušený," řekl zástupce veřejného obhájce Gordon Weekes, jehož kancelář Cruze zastupuje.

S tím souhlasí lidé ze sousedství Cruzova bydliště. Podle nich šlo o problematické dítě, které se občas projevovalo agresivně. Házel vejce na auta sousedů, posedával sám, protože ostatní děti se ho stranily. Trápil zvířata a vzduchovou pistolí střílel po hlodavcích a slepicích. O Cruzově duševním stavu se zatím jenom spekuluje, hovoří se o depresi a také o autismu. Svědci se shodují, že byl emočně velmi nestálý. Cruz byl hned po narození dán do adopce starším manželům, oba už zemřeli.