Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA odejde z WTO? Musíme se na to připravit, tvrdí její exšéf

USA
USA
Foto: Pixabay

Ženev - Světová obchodní organizace (WTO) se musí připravit na budoucnost bez Spojených států, které zřejmě přestanou být členem organizace. Uvedl to bývalý šéf WTO Pascal Lamy.

Spojené státy uvrhly WTO do krize, když zablokovaly jmenování nových soudců, a podkopávají tím systém řešení sporů. Odmítly také jednat o tom, co by je přesvědčilo zrušit své veto v případě jmenování soudců, a zatím to nevypadá, že by se našlo řešení před odchodem dalšího soudce v září, uvedla agentura Reuters.

"Pokud velká mocnost nechce hrát podle pravidel mezinárodně disciplinovaného obchodu, budou muset ostatní reagovat," prohlásil na akci uspořádané OSN a Konferencí OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) Lamy. Navrhl také členům WTO vytvoření dvou plánů.

Podle plánu A by se členové WTO měli zeptat na problém a nabídnout řešení. Plán B by měl zajistit, že systém může fungovat i bez USA, což by pak mohlo pomoci podpořit lepší fungování plánu A.

Témata:  Světová obchodní organizace (WTO) USA EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy