Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelská opozice chce bojkotovat prezidentské volby

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Část velkých opozičních stran ve Venezuele chce bojkotovat prezidentské volby, které jsou v této jihoamerické zemi plánovány na 22. dubna.

Opozice považuje volby za nedemokratické a účast v nich by podle některých opozičních stran legitimizovala podvodné praktiky autoritářské vlády prezidenta Nicoláse Madura. Jeho strana zvažuje, že by s předčasnými prezidentskými volbami spojila i výběr nových poslanců parlamentu, který již přes dva roky ovládá opozice.

"Nemůžeme souhlasit s volbami bez mezinárodních pozorovatelů, bez záruk na spravedlivou registraci a bez kontrol hlasování," vysvětlil důvody bojkotu šéf strany Demokratická akce (AD) Henry Ramos Allup. Také strana Vůle lidu (VP), vedená Leopoldem Lópezem, odmítá účast s tím, že nebude hrát falešnou hru prezidenta Madura. Účast z téhož důvodu odmítá i strana Nejdříve spravedlnost (PJ), vedená neúspěšným prezidentským kandidátem z předchozích voleb Henriquem Caprilesem. Pokrokové hnutí Venezuely (MPV) uvedlo, že by se voleb zúčastnilo, pokud by se odehrály až v červnu a byli k nim připuštěni mezinárodní pozorovatelé.

Autoritářský režim prezidenta Madura je opozicí, řadou zemí Latinské Ameriky i USA kritizován, že dlouhododě pronásleduje své politické odpůrce a klade administrativní překážky pro účast opozice ve volbách. Někteří lídři opozice, včetně Caprilese, mají zákaz ucházet se několik let o politické funkce. Už několik předchozích voleb provázely nepravosti. O manipulaci s výsledky při jedněch z nich loni hovořil i šéf firmy, která hlasování technologicky zajišťovala.

Témata:  Venezuela

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy