Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Socialista Maduro se zaregistroval jako prezidentský kandidát, opozice chce volby bojkotovat

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Autoritářský prezident Venezuely Nicolás Maduro se dnes u ústřední volební komise oficiálně zaregistroval jako kandidát pro dubnové volby hlavy státu. Informovala o tom agentura AFP.

Televize tento akt vysílala v přímém přenosu. Opozice hodlá předčasné volby bojkotovat, protože je považuje za nedemokratické. Úřady loajální k Madurovi schválily nedávno vypsání předčasných voleb na 22. dubna. Tento krok kritizovaly Spojené státy a některé latinskoamerické země s tím, že nebudou splněny podmínky pro svobodné a spravedlivé hlasování.

Maduro při předávání potřebných dokumentů volební komisi řekl, že chce "upevnit cestu a odkaz" svého předchůdce Huga Cháveze a směřování k ekonomické prosperitě. Předtím Maduro, oblečený ve své typické rudé košili, navštívil Chávezův hrob.

Velké opoziční strany chtějí volby bojkotovat. Účast by podle nich legitimizovala Madurovy podvodné praktiky. Opozici se nelíbí, že nebyli přizváni mezinárodní pozorovatelé, neexistují záruky spravedlivé registrace a nebude kontrola hlasování.

Jediným vážnějším vyzyvatelem dosavadního prezidenta bude patrně šéf jedné menší opoziční strany Henri Falcón. Jeho poradce AP řekl, že bývalý guvernér a penzionovaný vojenský důstojník Falcón se chystá ohlásit svou kandidaturu.

Madurův režim je opozicí, řadou zemí Latinské Ameriky i USA kritizován, že dlouhodobě pronásleduje své politické odpůrce a klade administrativní překážky pro účast opozice ve volbách. Někteří opoziční lídři mají zákaz ucházet se několik let o politické funkce.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi. Obyvatelům se nedostává základních potravin a léků. Lidé umírají na běžné infekční nemoci i kvůli nedostatku antibiotik a asi 280.000 venezuelských dětí hrozí smrt kvůli podvýživě, varovala humanitární skupina Cáritas.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy