Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornie se bouří proti Trumpovi, Tamní starostka varovala imigranty před razií

USA
USA
Foto: Pixabay

San Francisco - Kalifornské úřady odmítají kvůli protiimigrační politice prezidenta Donalda Trumpa spolupracovat s těmi federálními. Přes 150 lidí zadrželi imigrační úředníci během třídenního zátahu v Kalifornii, na který předtím upozornila obyvatele jedna z místních starostek.

Nejdále zašla v odporu k Trumpově aktivitě Kalifornie, která přijala zákon zakazující místní policii ptát se zadržených osob, zda pobývají v zemi legálně a spolupracovat na protipřistěhovaleckých akcích federálních úřadů.

Starostka Oaklandu Libby Schaafová v sobotu rozšířila mezi obyvateli zprávu z "důvěryhodných zdrojů", že se mají připravit na velkou policejní akci. Když čelila dotazům, zda chtěla dát přistěhovalcům bez dokladů možnost ukrýt se před úřady, reagovala slovy, že jim chtěla "dát čas, aby se poučili o svých zákonných právech". Varovat je byla "morální povinnost," uvedla podle AP demokratická politička.

"Azylová města jako San Francisco či Oakland kryjí nebezpečné zločinecké vetřelce před federální policií na úkor bezpečí veřejnosti," komentoval podle agentury AP zátah šéf úřadu pro imigraci a cla (ICE) Thomas Homan.

ICE od neděle do úterka zadržel na území mezi Sacramentem a San Franciskem přes 150 lidí, z nichž podle úřadu přibližně polovina spáchala v minulosti nějaký trestný čin.

Témata:  USA přistěhovalectví San Francisco

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy