Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severovýchod USA zasáhla silná bouře, zabila osm lidí. Svědci hovoří o naprosté zkáze

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ABC News

Boston - Bouře, která se v pátek přehnala přes severovýchod Spojených států, si vyžádala osm lidských životů. Na pobřeží Massachusetts místy foukal vítr o rychlosti přesahující 140 kilometrů v hodině a po celé délce severovýchodního pobřeží USA zůstaly domy pod vodou. Jinde se vyskytlo silné sněžení.

V sobotu informovaly úřady státu Massachusetts o smrti 37letého muže, který zůstal uvězněný ve svém autě, když na něj spadl strom. Jde o první oběť v tomto státě a třetí ve státech severně od New Yorku, napsala agentura AP. I ostatní životy mají na svědomí padající stromy nebo větve.

Po celé délce severovýchodního pobřeží USA zůstaly domy pod vodou. Výstraha kvůli pobřežním záplavám se v sobotu odpoledne místního času týkala území s 15 miliony obyvatel.

Ve vnitrozemské části státu New York napadl podle webu televize CNN téměř metr sněhu. V průběhu soboty už se silná tlaková níž od amerického pobřeží vzdalovala a vichr zeslábl, i tak bylo ale v zasažené zóně zrušeno asi 250 letů a úřady stále v některých oblastech lidem nedoporučovaly opouštět domovy. Po bouři je stále odstřižených od dodávek elektřiny přes 900.000 odběratelů. 

"Žijeme tady už dlouho a nic tak zlého jsme ještě nezažili," citovala AP obyvatele obce Sagamore Beach na východě Massachusetts Alexe Barmashiho. "Vypadá to jako válečná zóna. Je tady spousta sutin, velké balvany a kusy dřeva rozházené po ulicích," popsala následky bouře další místní obyvatelka Becky Smithová.

Témata:  počasí bouře povodně v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy