Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci si našli novou cestu do Evropy, Španělsko hlásí rekordní počet žádostí o azyl

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: Amnesty International

Madrid - Loni podalo ve Španělsku žádost o azyl 31.667 migrantů, přitom o tři roky dříve jich bylo jen 5952. Deník ABC upozornil, že za posledních deset let se počet žádostí zvýšil zhruba desetkrát.

Nejvíce žádostí o mezinárodní ochranu ve Španělsku podali Venezuelané, kteří prchají před autoritářským režimem, na druhém místě pak byli Syřané, v jejichž zemi zuří už sedm let občanská válka.

Španělsko zaznamenalo v posledním roce výrazný nárůst počtu migrantů z Afriky, jichž loni dorazilo do této země podle UNHCR 27.250. To je skoro dvojnásobek proti roku 2016, kdy jich bylo 14.100.

Vysoký nárůst migrace do Španělska podle některých souvisí s tím, že po uzavření cesty přes Řecko v roce 2016 začali migranti z Afriky a Blízkého východu hledat jiné trasy. Španělsko se tak stalo jejich druhou nejdůležitější vstupní branou do Evropy po Itálii, kam loni připlulo přes 119.000 běženců.

Témata:  Španělsko uprchlíci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy