Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Chorvatsku to vře, vicepremiér čelí skandálu, dokonce se mluví o předčasných volbách

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Aféra předsedy hlavní strany vládní koalice Chorvatského demokratického společenství (HDZ) a vicepremiéra Tomislava Karamarka může mít dalekosáhlé politické důsledky. Zemi dokonce hrozí předčasné volby.

Karamarko se prý dostal do střetu zájmů. Konkrétně jde o spojení s maďarským ropným koncernem MOL, který získal rozhodující slovo v chorvatské rafinerii INA. Chorvatský stát společnost MOL obvinil, že uplácel chorvatské činitele.

Záležitostí se nyní zabývá komise pro řešení střetu zájmů. Výsledek jejího zkoumání zatím není znám, ale vedoucí činitel strany Most, druhý vicepremiér Božo Petrov, je rozhodnut dostat předsedu HDZ z vlády.

Podle deníku Večernji list řekl, že vedení, poslanci i ministři Mostu podpoří v parlamentu návrh opoziční Sociálnědemokratické strany (SDP) vyslovit Karamarkovi nedůvěru. Kdy by se o tom mělo v Saboru hlasovat, není zatím úplně jasné; někde se ale objevil termín 18. června.

Vítězem loňských listopadových voleb se stala konzervativní Vlastenecká koalice vedená HDZ, ale jen těsně před aliancí Chorvatsko roste kolem SDP. Jazýčkem na vahách se tak stal třetí nejúspěšnější účastník voleb: formace Most. Po obtížných vyjednáváních se Most přiklonil k HDZ, premiérem se stal nestranický podnikatel Tihomir Orešković.

Témata:  Chorvatsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 14:44

Hamás zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy

Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh ohledně možného příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy