Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při demonstracích v Barceloně bylo zraněno více než 20 osob

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Barcelona - Více než 20 lidí bylo zraněno při demonstracích, které vypukly v Barceloně v pátek večer v reakci na obžalobu 13 katalánských politiků ze vzpoury kvůli jejich snahám o nezávislost regionu.

Zásahy policie proti protestujícím byly hlášeny především z katalánské metropole Barcelony. Demonstrace se konaly také v jiných částech Katalánska, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Páteční večerní protesty zorganizovali separatisté ještě před oznámením soudu v Madridu. Soudní rozhodnutí zřejmě rozvášnilo protestující a rozzlobený dav se střetl před španělskými vládními budovami v Barceloně s policejními jednotkami, které budovy chránily.

Demonstranti mávali katalánskými vlajkami a skandovali slogany o nezávislosti, někteří dokonce pálili obrazy soudce Nejvyššího soudu a španělského krále Felipa. Napětí přerostlo v násilí, když se někteří demonstranti pokusili prolomit řady policistů.

Na Katalánském náměstí v centru města se uskutečnilo klidnější shromáždění. "Dva miliony lidí chtějí opustit Španělsko a všechny nás do vězení dát nemohou," řekla BBC jedna z protestujících Carme Salaová.

Katalánská televize také ukázala další shromáždění na podporu uvězněných představitelů země v dalších částech regionu, včetně měst Vic a Tarragona.

Témata:  Španělsko demonstrace ve Španělsku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.