Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeká nás na Velikonoce teroristický útok Vatikán je hlavním terčem Islámského státu, policie je v pohotovosti

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vatikán - Vatikánské bezpečnostní složky jsou před Velikonocemi ve stavu maximální pohotovosti. Přijíždějí totiž velké davy věřících. Italský bezpečnostní šéf potvrzuje existenci „děsivých hrozeb", které vyžadují zvláštní opatrnost.

Franco Gabrielli, šéf italské policie, v pondělí ujistil papeže Františka, že muži a ženy sloužící u policie „budou nadále zajišťovat bezpečnost svatého biskupského stolce a velkého a mimořádného města Říma - sídla křesťanství, který je cílem teroristické a džihádistické propagandy a symbol pro útok.“

Policejní šéf uvádí, že nic nenasvědčuje, že by „hrozba pominula“. Gabrielli papeži řekl, že hrozba stále trvá, ale že muži a ženy v policejní uniformě vytvoří stožár proti všemu zlu, které nás obklopuje.“ Jeho slova citují italská média. Gabrielli byl papežem ve Vatikánu přijat spolu s dalšími příslušníky policie, jejichž úkolem je chránit papeže i poutníky, kteří navštěvují Vatikán.

Vatikánská bezpečnost je už nějakou dobu v pohotovosti, šéf policie potvrdil, že vážné hrozby nadále znemožňují uvolnění bezpečnostních opatření ve Vatikánu – obzvláště ve chvíli, kdy se město připravuje na oslavu Velikonoc.

Papež František opakovaně poděkoval agentům, kteří podle jeho slov pracují ve dne i v noci, aby zajistili jeho bezpečnost a ochranu občanů a poutníků. „Někdy je trochu smutné, když vyjdu ven a vidím, jak pracujete. Myslím, že tito lidé se obětují, aby chránili papeže, ochránili lidi, aby se ujistili, že tu není žádný šílenec, který chce něco zkoušet - nějaký masakr, který by zničil tolik rodin," řekl František.

Poděkoval také vatikánské policii a přirovnal policisty ke „strážným andělům". „Díky vaší diskrétní a efektivní kontrole mají poutníci, kteří přijdou ze všech části světa navštívit hrobku apoštola Petra, příležitost požít tuto důležitou zkušenost víry v klidu,“ řekl papež.

Zvláštní bezpečnostní opatření budou zavedena po celé italské metropoli ve čtvrtek a trvat budou v době oslav Velikonoc.

Témata:  Vatikán Velikonoce terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy