Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké státy žalují vládu kvůli formulářům pro sčítání obyvatel

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Skupina několika amerických států dnes podala žalobu na vládu prezidenta Donalda Trumpa kvůli dotazníku vypracovanému pro potřeby sčítání obyvatelstva v roce 2020.

Oznámil to federální soud v newyorském Manhattanu. Ministerstvo spravedlnosti do dotazníku zařadilo otázku ohledně státního občanství, což je podle žalobců neústavní.

V USA nařizuje sčítání obyvatelstva v desetiletých intervalech ústava, obsah dotazníku ale neurčuje. Dotaz na státní občanství v posledních desetiletích ve sčítacích formulářích chyběl, naposledy se podobná otázka objevila v roce 1950.

Miliony lidí, kteří v USA často dlouhodobě žijí bez dokladů, tak měli v posledních šesti případech možnost zapojit se do akce bez obav z internace nebo vyhoštění. V roce 2010 mělo sčítání v USA velký ohlas, tři čtvrtiny domácností své údaje zaslaly do statistické centrály e-mailem, zbytek obešli sčítací komisaři.

Sčítání obyvatel není v USA zdaleka jen statistickou povinností, má rozměr i správní a politický. Počet a rozložení obyvatel rozhoduje o místech vyhrazených pro jednotlivé státy ve Sněmovně reprezentantů amerického Kongresu. Rozhoduje o rozdělování federálních financí a místním úřadům pomáhá s budováním školní či zdravotnické infrastruktury.

Témata:  USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy