Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Venezuele byl surově napaden tým opozičního kandidáta Falcóna

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Prezidentské volby ve Venezuele jsou naplánovány 20. května. Tým kandidáta Henriho Falcóna se stal terčem násilného útoku, za nímž jsou podle opozičního politika příznivci socialistického prezidenta Nicoláse Madura.

Falcón v pondělí pořádal předvolební mítink v jedné z chudých čtvrtí metropole Caracasu, když na jeho tým zaútočila skupina lidí. Jeho spolupracovník a poslanec Teodoro Campos podle Falcóna odnesl vážným zraněním útok muže vyzbrojeného železným boxerem.

Falcón obvinil Madura, že se pomocí útoků svých příznivců snaží kompenzovat svou malou popularitu, za níž je hlavně těžká ekonomická krize, do níž zemi dovedl. Prezident prohlásil, že útoky na opozičního kandidáta nepřipustí a oznámil zadržení 17 lidí.

Velké opoziční strany žádného uchazeče o prezidentské křeslo nezaregistrovaly s tím, že nemají záruky svobodných voleb. Dvě malé opoziční formace podporují Falcóna, kterého zbytek opozice za kandidaturu kritizuje s tím, že dodá legitimitu Madurovi v případě jeho vítězství. Podle Falcóna by bojkot voleb umožnil současnému prezidentovi vládnout dalších šest let.

Pozorovatelé nevěří, že by mohl vyhrát někdo jiný než současný prezident Maduro. Stále totiž panují obavy z manipulací výsledků, které se objevily už u několika předchozích voleb.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy