Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Republikánský guvernér Missouri vydíral svou milenku. Teď čelí tlaku, aby odstoupil

USA
USA
Foto: Pixabay

Jefferson City - Republikánský guvernér státu Missouri čelí stále silnějšímu tlaku, aby odstoupil z funkce. Důvodem je obviněni z narušování soukromí v souvislosti s vydíráním své někdejší milenky. Skupina republikánů ze Senátu státu Missouri se už dokonce obrátila na prezidenta Donalda Trumpa.

Eric Greitens, ještě než se stal guvernérem, měl v roce 2015 románek se svou kadeřnicí. Greitens ji vyfotil nahou a hrozil, že fotky zveřejní, pokud někomu o jejich vztahu řekne.

O vztahu s Greitensem bývalá milenka vypovídala pod přísahou. Tehdy uvedla, že ne pokaždé s ním měla sex dobrovolně. Guvernér se v lednu k nevěře veřejně přiznal, proti obviněním se ale ohradil a opakovaně tvrdí, že vše bylo dobrovolné.

Aféře se věnovala skupina zákonodárců státu Missouri, která ve středu zveřejnila rozsáhlou zprávu o zneužití a vydírání milenky. Guvernér, který před komisí odmítl vypovídat, dokument označil za hon na čarodějnice.

Skupina senátorů za Missouri se obrátila na Trumpa s žádostí, aby do krize zasáhl a guvernéra přinutil rezignovat, napsala dnes agentura Reuters.

Greitens před vstupem do politiky působil v americkém námořnictvu, konkrétně pak v elitních výsadkových jednotkách SEAL. Ve službě získal řadu ocenění včetně Purpurového srdce.

Témata:  USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy