Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před pěti lety poničil výbuch továrny české městečko v Texasu, neštěstí si vyžádalo 15 obětí

Silný výbuch zdevastoval texaský West, obec českých přistěhovalců
Silný výbuch zdevastoval texaský West, obec českých přistěhovalců
Foto: Waco Tribune Herald

Austin - Požár v továrně na hnojiva v texaském městečku West způsobil před pěti lety sérií silných výbuchů, jež srovnaly se zemí několik desítek domů, včetně školy a domova důchodců. Neštěstí si vyžádalo 15 obětí.

Mezi oběťmi byli hlavně hasiči a záchranáři, kteří 17. dubna 2013 dorazili k požáru, aniž by tušili, že mají co dělat s nebezpečným dusičnanem amonným.

Skutečnost, že katastrofa postihla krajanskou komunitu, nezůstala v České republice bez odezvy. Například slovácké Kunovice hostily několik dětí z Westu, se kterým také navázaly partnerství. A česká vláda již týden po tragédii rozhodla o tom, že texaskému městečku věnuje čtyři miliony korun na výstavbu nové sokolovny. Její budování v listopadu 2014 osobně zahájil tehdejší český premiér Bohuslav Sobotka při své návštěvě Spojených států.

Škody po výbuchu, po němž kromě desítek zničených domů zůstal i skoro třicetimetrový kráter, byly odhadnuty na sto milionů dolarů (přes dvě miliardy korun).

Majitelé továrny na výrobu hnojiv dostali pokutu za řadu zanedbání bezpečnostních zásad, dlouho ale nebylo jasné, co výbuch způsobilo. Až v květnu 2016 americký Úřad pro kontrolu alkoholu, tabáku, palných zbraní a výbušnin (ATF) oznámil, že požár byl dílem dosud neznámého žháře. Někteří experti ale tuto teorii zpochybňují.

Témata:  West (exploze v Texasu, 18.4.2013) Texas v USA Češi

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy