Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba bude mít nového prezidenta, favoritem volby je viceprezident

Vlajka Kuby
Vlajka Kuby
Foto: INT

Havana - Na Kubě dnes začalo dvoudenní jednání parlamentu, jehož poslanci v tajné volbě vyberou nástupce Raúla Castra ve funkci prezidenta. Castro, který spolu s bratrem Fidelem stál v čele země od komunistického puče před téměř 60 lety, se již o nejvyšší státní funkci neuchází. Jméno jeho nástupce, kterým by se podle všeobecného očekávání měl stát současný první viceprezident Miguel Díaz-Canel, oznámí parlament ve čtvrtek.

Oficiální stranický deník Granma krátce před začátkem jednání napsal, že se v kongresovém paláci v Havaně sešlo 605 poslanců zvolených v březnových volbách. Nejprve dnes zvolí vedení parlamentu a poté v tajné volbě vyberou členy státní rady, nejvyššího orgánu země, jehož předseda je kubánským prezidentem. Jméno nového prezidenta oznámí podle listu vedení parlamentu ve čtvrtek.

Raúl Castro, který je jako jeden z poslanců jednání rovněž přítomen, na prezidentskou funkci kandidovat nebude. Podle kubánských médií však není vyloučeno, že se bude ucházet o jiný z postů ve státní radě. Šestaosmdesátiletý politik si ale bez ohledu na výsledky dnešního hlasování ponechá klíčový post prvního tajemníka Komunistické strany Kuby, který mu umožní kontrolovat veškeré dění ve vedení země. Nového lídra budou komunisté vybírat na sjezdu v roce 2021.

Nejen z tohoto důvodu se většina Kubánců i zahraničních pozorovatelů domnívá, že změna v prezidentské funkci nebude mít na poměry v zemi žádný zásadní vliv. Sám Díaz-Canel hodlá pokračovat v castrovském kurzu opatrných ekonomických reforem při zachování přísné státní regulace hospodářství. Opoziční představitelé jsou přesvědčeni, že komunisté ani nadále nedají opozici šanci ucházet se o mandáty ve volbách a nehodlají připustit v zemi demokratické principy.

Témata:  Kuba Raúl Castro Fidel Castro

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy