Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S Telegramem mají utrum, Teherán zakázal populární komunikační službu

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Teherán - Írán dnes zakázal všem státním institucím používat šifrovanou komunikační službu Telegram. Někteří politici včetně duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího už své účty na telegramu zrušili.

V Íránu má telegram 40 milionů uživatelů, což znamená, že jej využívá každý druhý Íránec. Vláda tvrdí, že právě díky této komunikaci byly na přelomu roku organizovány protivládní protesty, při nichž zemřelo 25 lidí.

Íránská agentura ISNA připomíná, že Írán vydává zákaz několik dní po zablokování služby v Rusku. Obě země jsou spojenci syrské vlády. V Rusku má služba problém kvůli odmítnutí poskytnout tajné službě klíče k rozšifrování komunikace mezi uživateli.

Chameneí, který komunikuje hojně prostřednictvím sociálních sítí, svůj účet na telegramu zrušil ode dneška.

Zástupce íránské justice tento týden řekl, že zahraniční komunikační služby budou moci v Íránu fungovat, jen pokud získají vládní povolení a budou data uživatelů uchovávat v Íránu.

Dočasně byl telegram zablokován v lednu, když se bezpečnostní složky snažily zastavit vlnu protestů, které se konaly v 80 městech.

Írán nabízí několik vlastních komunikačních služeb, jako je Sorúš, která má pět milionů uživatelů, nebo Gap s 1,3 miliony uživatelů. Twitter a Facebook jsou v Íránu zablokovány, avšak lidé se na ně dostávají s pomocí virtuální soukromé sítě (VPN).

Témata:  Írán Alí Chameneí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy