Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba zná jméno nového prezidenta, vláda Castrů skončila

Raúl Castro
Raúl Castro
Foto: unmultimedia.org

Havana - Novým prezidentem (předsedou státní rady) Kuby by se měl stát dosavadní viceprezident Miguel Díaz-Canel. Formálně to dnes navrhli kubánští poslanci. Pozorovateli již dříve favorizovaný Díaz-Canel by nahradil Raúla Castra, který spolu s bratrem Fidelem reprezentoval komunistický karibský stát několik desetiletí. Raúl Castro není na seznamu kandidátů do státní rady, tohoto nejvyššího orgánu státu, uvedla agentura Reuters.

Díaz-Canel hodlá pokračovat v opatrných ekonomických reformách při zachování politického monopolu komunistické strany. Opozice od něj nečeká zásadní kroky k demokratizaci či propuštění všech politických vězňů.

Parlament kvůli volbě zasedá do čtvrtka. Pokud vybere Díaze-Canela, půjde o zásadní omlazení, neboť jej od Raúla Castra dělí bezmála 30 let a narodil se až po komunistickém převratu.

Současný prezident Raúl Castro již dříve oznámil, že obhajovat mandát nechce. Zůstane však v čele komunistické strany do příštího sjezdu plánovaného na rok 2021. Tím si podle znalců ponechá vliv na případné další změny ve vedení státu či na podobu ekonomické liberalizace.

Témata:  Kuba politika Raúl Castro

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy