Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němeček je nespokojen, na zdravotní pojištění nedostal tolik peněz, kolik požadoval

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha - Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) požadoval 5,05 miliardy korun na zdravotní pojištění za děti, důchodce nebo nezaměstnané. Vláda ovšem dnes schválila nárůst jen o 3,6 miliardy.

Němeček řekl, že i s tím, co dnes dostal, je schopen sestavit rozpočet tak, aby stačil na desetiprocentní navýšení platů ve zdravotnictví.

Ministr doufá, že další finance zdravotnictví získá z pojištění zaměstnanců a podnikatelů díky dobré kondici ekonomiky. Navýšení plateb za státní pojištěnce pomůže zajistit prostředky na růst platů zdravotníků i podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Letos stát zaplatí za své pojištěnce zhruba 63 miliard korun. Kolik přesně bude činit měsíční platba za pojištěnce, Němeček nedokázal říct. Nyní stát za jednoho pojištěnce odvádí každý měsíc 870 korun.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dříve uváděl, že ze státního rozpočtu by mohlo zdravotnictví na odvodech dostat v příštím roce navíc dvě miliardy korun. Dalších devět miliard korun navíc podle něj získá z nárůstu výběru pojistného od zaměstnanců a firem, víc se vybere díky tomu, že rostou platy a klesá nezaměstnanost.

Němeček připravil v lednu návrh novely, která by zavedla pravidelnou valorizaci, takže by vláda už o navyšování pro každý další rok nerozhodovala. Touto valorizací by zdravotnictví získalo v období 2017 až 2019 každý rok navíc 8,44 miliardy, v roce 2020 pak 8,37 miliardy a platba státu by se dostala na úroveň toho, co odvádějí lidé bez zdanitelných příjmů, což je požadavek lékařské komory i odborů.

Témata:  zdravotní pojištění vláda Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

15. května 2024 14:58

EU vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil svou vojenskou operaci ve městě Rafah

Evropská unie ve středu vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil svou vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Varovala, že pokud tak neučiní, zkomplikuje to vztahy s Unií, uedla Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy