Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán lže o jaderném programu, tvrdí Netanjahu

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Jeruzalém - Írán po podepsání jaderné dohody v roce 2015 lhal a nadále rozšiřoval své schopnosti v oblasti vývoje jaderných zbraní. V mimořádném televizním projevu to dnes podle agentury Reuters řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izrael podle něj disponuje kopiemi íránských archivů, které to dokazují.

Írán podle Netanjahua měl v letech 1999 až 2003 jaderný program Amad, který zahrnoval vývoj, výrobu a testování jaderných hlavic. Dokumenty o projektu Írán uchovával tajně i po podepsání jaderné dohody, aby je mohl v budoucnu využít k výrobě jaderných zbraní, dodal premiér.

Izraeli se podařilo získat úplné kopie íránských jaderných archivů, řekl izraelský premiér a upozornil, že Teherán neustále rozšiřuje své jaderné schopnosti. Dokumenty prý byly uloženy v tajné lokalitě v Teheránu. Netanjahu místo ukázal na fotografii. Izrael získané informace sdílel se Spojenými státy a ty mohly zaručit jejich věrohodnost, zdůraznil Netanjahu.

Írán uzavřel v roce 2015 jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko. Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní.

Zda Spojené státy obnoví zmírnění hospodářských sankcí vůči Íránu musí americký prezident Donald Trump tentokrát rozhodnout do 12. května. Trump však opakovaně pohrozil, že dohodu vypoví.

Netanjahu v projevu řekl, že si je jist správným rozhodnutím Trumpa ohledně dohody, a dodal, že její současná podoba poskytuje Íránu jasnou cestu k získání jaderného arzenálu.

Témata:  Írán Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.