reklama

Šestasedmdesátiletý Pell je podle tiskových agentur nejvýše postaveným vatikánským činitelem, který obviněním ze sexuálního zneužívání čelí.

Melbournský soud rozhodl o zahájení soudního řízení s kardinálem po předběžných výsleších, které trvaly čtyři týdny. Svědci při nich vypovídali v utajení prostřednictvím videokonference.

Soudkyně Belinda Wallingtonová dnes podle agentury AP uvedla, že existuje dostatek důkazů, aby bylo s Pellem zahájeno soudní řízení. Asi polovinu obvinění, která při předběžných jednáních zazněla, zamítla.

Kardinál při odchodu od soudu dnes rozhodnutí nijak nekomentoval. U soudu se má znovu objevit ve středu, aby si vyslechl, kdy bude soudní proces zahájen.

Pell byl loni v červnu obviněn ze sexuálního zneužití několika osob. Tyto činy se podle policie staly před mnoha lety, více oficiálních informací ale není známo. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že bývalý arcibiskup v Melbourne a Sydney Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený.

Kardinál Pell je silným zastáncem tradičních katolických hodnot - hájí konzervativní stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a je pro zachování kněžského celibátu. Do Říma jej papež František povolal v roce 2014 v důsledku skandálů kolem Vatikánské banky. Pokladník Vatikánu Pell je od loňského roku na dovolené, kterou si vzal, aby se mohl proti zmíněným obviněním ve své vlasti obhajovat.