reklama

Křičící dav s fialovými vlajkami a protestními transparenty uvedl v Madridu do rozpaků politiky, včetně místopředsedkyně španělské vlády Sorayi Saénzové, kteří sledovali vojenskou přehlídku. Demonstranti poukazovali na to, že jeden z odsouzených je voják a volali "Není co slavit", "Nebylo to zneužití, ale znásilnění" či "Madrid bude hrobkou machismu".

Pětice mladých mužů před dvěma lety při oslavách svátku svatého Fermína v Pamploně spáchala trestné sexuální činy na tehdy osmnáctileté dívce. Toto jednání si muži, z nichž jeden je voják a jeden policista, nahrávali na video. Soud v Pamploně je ve čtvrtek potrestal devíti lety vězení za sexuální zneužití, ač prokuratura žádala téměř 23 let za znásilnění. Podle soudu se neprokázalo fyzické násilí ani vyhrožování.

Verdikt vyvolal masové demonstrace v řadě měst Španělska i veřejný spor mezi ministrem vnitra a asociací soudců. Ta vyzvala ministra k demisi proto, že se negativně vyjádřil o jednom z pamplonských soudců. Podle soudců tento člen vlády zasahuje do nezávislosti justice. Ministr už předtím také oznámil, že nechá přezkoumat právní úpravu týkající se znásilnění a podobných trestných činů.

"Ať si patriarchát uvědomí, že my ženy máme sílu a že jsme schopné věci změnit," řekla agentuře EFE mluvčí feministek Genma Gilová při dnešní demonstraci v Madridu.

Kauza pamplonského verdiktu se dnes dostala i na program plenárního zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci mají odpoledne diskutovat o definici znásilnění v členských státech EU. Některé země unie totiž zatím ještě neratifikovaly Istanbulskou úmluvu Rady Evropy o boji proti násilí na ženách a proti domácímu násilí. Podle této úmluvy z roku 2011 je každý sexuální čin provedený bez souhlasu zúčastněného osoby znásilněním. ČR úmluvu podepsala v roce 2016 a letos by ji měl ratifikovat parlament.

Na demonstraci v Madridu byly dnes vidět i transparenty proti vládnoucí Lidové straně (PP) a jejímu předsedovi a španělskému premiérovi Marianu Rajoyovi. Ve vedení madridského autonomního regionu, které dnešní oslavy pořádalo, stojí rovněž lidová strana.

Madridský region dnes slaví svátek, jímž si připomíná 210. výročí španělského povstání proti francouzské okupaci.