Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Texasu zadržen mladý muž, který chystal teroristický útok

V cíli bostonského maratonu došlo ke dvěma explozím
V cíli bostonského maratonu došlo ke dvěma explozím
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Americká policie dnes zadržela 17letého mladíka, který podle policistů plánoval hromadnou střelbu inspirovanou ideologií teroristické organizace Islámský stát (IS). Útok se měl podle policie uskutečnit v polovině května v jednom z obchodních center ve státě Texas. Muž se pokoušel k útoku získat další komplice, uvedly dnes bezpečnostní úřady podle agentury AP.

Místní středoškolák Matin Azizi-Yarand byl zadržen v texaském městě Plano. Podle FBI a místní policie měl připraven text "vzkazu Americe", v němž ospravedlňoval svůj plánovaný útok. Mladík podle úřadů utratil přes 1400 dolarů (téměř 30.000 korun) za nákup zbraní a vybavení potřebného k útoku.

Azizi-Yarand byl obviněn z plánování hromadné vraždy a z terorismu. Pokud bude uznána jeho vina, hrozí mu až doživotní vězení. Soud rozhodl o jeho umístění do vazby, odkud může vyjít po složení kauce ve výši tří milionů dolarů (přes 63 milionů korun).

Témata:  USA Texas v USA terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy