Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán má plány na pomstu, pokud USA vypoví dohodu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Írán si připravil plány, jimiž odpoví na případné rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa vypovědět jadernou dohodu. Dnes to v projevu, který živě přenášela íránská státní televize, řekl prezident Hasan Rúhání. Spojené státy by podle něj rozhodnutí od smlouvy odstoupit litovaly. Agentura AP upozorňuje, že kvůli takovému kroku ze strany USA by mezinárodní společnosti přišly o obchody v řádu miliard dolarů.

"Máme plány, abychom zvládli jakékoliv Trumpovo rozhodnutí ohledně jaderné smlouvy," uvedl Rúhání.

Teherán jadernou dohodu se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly USA, Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko, uzavřel v roce 2015. Jejím cílem bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Trump hrozí, že jeho země dohodu vypoví, pokud nebude upravena. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní. Zda Spojené státy obnoví zmírnění hospodářských sankcí vůči Íránu, musí americký prezident tentokrát rozhodnout do 12. května. Sankce vyřadily Írán z mezinárodního bankovního systému a globálního obchodu.

Bez ohledu na to, kde mají oficiálně sídlo, prakticky všechny nadnárodní společnosti podnikají i ve Spojených státech, připomíná AP. Pokud by se Washington vrátil k sankcím platným před jadernou dohodou, byly by zmařené všechny smlouvy uzavřené poté, co dohoda s Íránem vstoupila v platnost.

Jaderná smlouva otevřela mezinárodním firmám přístup na osmdesátimilionový, prakticky neobsazený íránský trh. V Íránu ve velkém vydělávají například výrobci letadel, kteří nahrazují tamní nebezpečně zastaralé stroje využívané v civilní dopravě.

Témata:  Írán Hasan Rúhání USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy