Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maduro je prý na koni, venezuelská opozice nemá v prezidentských volbách šanci

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelský opoziční kandidát Henri Falcón ztratil zřejmě poslední šanci porazit za deset dní ve volbách hlavy státu autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Třetí nejsilnější kandidát ve volbách, bývalý evangelický pastor Javier Bertucci totiž odmítl Falcónovu výzvu k uzavření aliance. Informovala o tom dnes agentura EFE s tím, že společně mohli Madura porazit.

Po schůzce v Caracasu řekl Bertucci soukromé televizi Globovisión, že jeho voliči by stejně nikoho jiného nepodpořili. "Jsou to chavisté, kteří jsou nespokojení se současnou vládou, a křesťané, kteří by pro Falcóna nehlasovali," uvedl osmačtyřicetiletý Bertucci.

Chavisté jsou příznivci bývalého prezidenta Huga Cháveze, který v roce 2013 zemřel a jehož v úřadu nahradil Maduro. Od té doby ale Maduro ztratil podporu řady chavistů, protože přivedl zemi do hluboké ekonomické i politické krize.

Prezidentské volby, které se konají 20. května, hlavní opoziční strany bojkotují a označují je za podvod. Režim dlouhodobě pronásleduje své politické odpůrce a klade opozici administrativní překážky pro účast ve volbách. Už několik předchozích voleb provázely nepravosti. Loni hovořil o manipulaci s výsledky i šéf společnosti, která hlasování technicky zajišťovala.

Také šestapadesátiletý Falcón býval kdysi příznivcem socialistického prezidenta Cháveze (vládl v letech 1999-2013), ale v roce 2012 založil opoziční stranu Progresivní postup (Avanzada Progresista, AP). K nynějšímu bojkotu opozice se nepřipojil, protože podle něj není řešením současné politické a ekonomické krize.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v níž se lidem nedostává základních potravin a léků a desetitisícům dětí podle humanitární organizace Cáritas letos hrozí smrt kvůli podvýživě. Značný podíl na ekonomické situaci má politika současné socialistické vlády.

Kvůli katastrofální situaci ve zdravotnictví se konaly už desítky demonstrací. Naposledy dnes protestovali lékaři, sestry i pacienti státní nemocnice Vargas v Caracasu.

"Nemůžeme pokračovat jako nemocnice, nemáme léky ani infuze, lidé nám tady umírají, podobně jako v jiných nemocnicích kvůli nezodpovědnosti prezidenta Madura," řekl deníku El Nacional manažer nemocnice Pablo Zambrano. Příbuzná jednoho z pacientů uvedla, že musela sama sehnat a koupit krevní transfúzi, aby její manžel přežil.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy