Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf senátu USA: Před volbami jej začali trápit dětští uprchlíci

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington 10. května (ČTK) - Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan chce ještě před listopadovými kongresovými volbami ve spolupráci s demokraty vyřešit otázku přistěhovalců, kteří do Spojených států přišli jako děti. Několik set tisíc migrantů v současné době chrání před deportací program DACA, který prezident Donald Trump sice zrušil, ale soud pro stávající účastníky nařídil záruky zachovat.

"Chci ten problém vyřešit, takže bych rád hlasoval o imigraci ještě před volbami," řekl Ryan, který se v nadcházejících volbách už nebude ucházet o znovuzvolení.

Program DACA zavedl Trumpův demokratický předchůdce Barack Obama, protože se Kongres na řešení osudu dětských migrantů tehdy nedokázal shodnout. Trump program odmítl prodloužit, proto v březnu formálně pro nové zájemce skončil. Ti stávající účastníci nadále mohou plně využívat dvouletou ochranu před deportací a také mohou v USA legálně pracovat. Trump zároveň se zrušením programu vyzval Kongres, aby status těchto přistěhovalců vyřešil trvale zákonem, zákonodárci se ale dosud na podobě zákona neshodli.

Nyní Ryan podpořil skupinu republikánských kongresmanů, která se rozhodla problém někdejších dětských přistěhovalců vyřešit. Předseda sněmovny již v minulosti vyzval k ochraně těchto přistěhovalců, kterým se v USA říká snílci. Zmíněná skupina republikánů chce v létě ve sněmovně debatovat o čtyřech návrzích zákona, který by pobyt přistěhovalců v USA legalizoval. Některé z návrhů podle agentury Reuters předpokládají i posílení bezpečnostních opatření na hranici s Mexikem.

Témata:  USA uprchlíci Paul Ryan

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy