Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové sankce USA proti Íránu: Mají zasáhnout sponzory Revolučních gard

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy dnes oznámily zavedení sankcí vůči šesti osobám a třem firmám, které podle nich financovaly íránské revoluční gardy, elitní složku íránských ozbrojených sil. Podle agentury AFP jsou to první americké sankce vůči Íránu od úterního oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že USA odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem a obnovují protiíránské sankce.

Americké ministerstvo financí dnes uvedlo, že opatření jsou namířena vůči šesti osobám a třem íránským společnostem, které přes Spojené arabské emiráty a za pomoci íránské centrální banky poskytly miliony dolarů íránským revolučním gardám.

Ministerstvo v prohlášení upřesnilo, že tyto sankce byly uvaleny na základě amerických pravidel, která ukládají takový postup vůči konkrétním subjektům podezřelým z globálních teroristických aktivit a vůči finančním aktivitám Íránu.

Washington po úterním oznámení uvedl, že po přechodném období 90, případně 180 dnů budou obnoveny veškeré sankce, které platily před uzavřením jaderné dohody s Teheránem v roce 2015. Týkat se budou například ropných či energetických společností, dodávek kovů a dalších surovin, prodeje automobilů a letadel nebo íránského bankovního sektor

Témata:  Írán USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy