Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katalánsko bude mít možná brzy nového premiéra.

Katalánsko
Katalánsko
Foto: Pixabay

Barcelona - Katalánský expremiér Carles Puigdemont navrhl na svého nástupce v čele regionální vlády separatistického poslance Quima Torru. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia s odvoláním na šéfa katalánského parlamentu Rogera Torrenta. Pětapadesátiletý Torra máš šanci stát se novým katalánským premiérem, protože na rozdíl od tří předchozích kandidátů není trestně stíhán.

Katalánského spisovatele a advokáta Torru, který je poslancem regionálního parlamentu od letošního ledna, navrhl Puigdemont proto, že brzy vyprší lhůta pro schválení nového katalánského premiéra. Pokud region nebude mít předsedu vlády do 22. května, budou se v této autonomní oblasti Španělska muset konat nové předčasné volby.

S novým kandidátem přišel Puigdemont poté, co ve středu španělský ústavní soud na podnět španělské vlády pozastavil platnost zákona, který minulý týden přijal katalánský parlament a který měl umožnit schválení katalánského premiéra bez osobní účasti kandidáta na zasedání parlamentu. Právě to byla překážka pro schválení předchozích tří kandidátů, jimiž byli od ledna Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull.

Všichni tři čelí obvinění ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Sánchez a Turull jsou kvůli tomu ve vazbě a Puigdemont utekl před justicí loni koncem října do Belgie. Nyní je Puigdemont v Německu, kde čeká na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska.

Quim Torra je členem Puigdemontovy koalice Společně za Katalánsko (JxCat). V roce 2015 byl pět měsíců šéfem separatistické kulturní organizace Ómnium Cultural a poté od března 2016 do října 2017 ředitelem barcelonského střediska pro výzkum problémů současnosti.

Katalánsko nemá vládu od loňského října, kdy ji Madrid sesadil kvůli jejím snahám o nezávislost Katalánska. Od té doby převzala španělská vláda vedení této autonomní oblasti, přímá správa Madridu má skončit, až bude mít Katalánsko novou vládu.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy