reklama

Většina případů zatím byla zaznamenána v okolí vesnice Ikoko Impenge nedaleko města Bikoro. Lokalita se nachází poblíž břehů řeky Kongo, která slouží jako dopravní tepna spojující vzdálené regiony s hlavním městěm Kinshasou, upozorňuje agentura Reuters.

"Situace nás znepokojuje a vyžaduje okamžitou a ráznou odpověď," prohlásil konžský ministr zdravotnictví Oly Ilunga. Jeho rezort do zasažené Rovníkové provincie vyslal tým 12 odborníků, kteří mají vypátrat epicentrum nákazy a mapovat její šíření. Agentura AFP informovala, že Dětský fond OSN (UNICEF) vyšle do Konga "týmy a materiál" a že WHO na boj proti dalšímu postupu eboly uvolnila milion dolarů (přes 21 milionů Kč).

Ebola je jednou z nejobávanějších nemocí na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Nemoci za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy.

V úterý Kongo ohlásilo, že čelí deváté epidemii eboly od prvního výskytu v roce 1976. Reuters podotýká, že bohaté zkušenosti Konga s nebezpečným virem a řídké zalidnění země mají za následek, že propuknutí nemoci se často týká jen malého území, které je relativně lehké izolovat.

Nový výskyt eboly budí obavy i v dalších afrických státech. Vládní experti se dnes měli sejít v Konžské republice, aby projednali, jak zabránit rozšíření elidemie ze sousední země. Bikoro leží od hranice s Konžskou republikou jen několik desítek kilometrů. Kvůli aktuálnímu vývoji také zpřísnily kontroly úřady v Nigérii, Guineji a Gambii.