Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tereza H. píše z pákistánského vězení: Jak to doopravdy zvládá za mřížemi?

Tereza H. zadržená v Pákistánu
Tereza H. zadržená v Pákistánu
Foto: Facebook

Laháur - Zadržené Češce Tereze H. hrozí v Pákistánu pro podezření z pašování 9 kilogramů heroinu až 14 let vězení. O tom, jak se má, se rozepsala v dopise, který z vězení poslala.

Obžaloba proti Tereze se skládá celkem ze sedmi bodů, které jsou v databázi označeny čísly 6, 7, 8, 14, 9-C, 15 a 16. Co přesně to znamená, vysvětluje pákistánský právník. „Bod 6 znamená zákaz držení omamných látek, bod 7 zákaz vývozu a dovozu omamných látek, bod 8 zákaz obchodování s drogami. Bod 9 pak popisuje trest za porušení odstavců 6 až 8,“ řekl advokát Gull Hassan Khan z kanceláře PakLawyer Associates Blesku.

„V případě Terezy jde o nejpřísnější písmeno C, které znamená "trest smrti, trest odnětí svobody na doživotí nebo na dobu až 14 let a pokutu až milion rupií (182 tisíc korun)". Bod 14 je zákaz napomáhání při drogových zločinech, přičemž body 15. a 16. opět popisují příslušný trest," dodal Khan.

Jak se ale zdá, Tereza tím vším vůbec není znepokojena. „Je to jen jedna z mnoha životních překážek, i když z těch těžších!“ prozradila Češka Blesku, který ji kontaktoval právě přes Khana. Ten ji sice nezastupuje, ale měl možnost se s ní několikrát setkat.

„Jsem moc ráda, že se ozval někdo z českých médií. Po tom, co jsem si přečetla některé příspěvky na internetu, tzv. o mně beze mě, jsem se sama chtěla spojit s ČR a uvést vše na pravou míru," napsala v úvodu svého čtyřstránkového dopisu.

Na dotazy týkající se pašování drog ale odpovídat nechtěla, aby si neuškodila. „Sama nevím, jak a co může ovlivnit můj případ, proto odpovím jen na některé z vašich otázek," zdůraznila. Neprozradila proto, jak se jí drogy do kufru dostaly. A bez komentáře nechala také dotazy týkající se údajného šéfa celého gangu - Brita s pákistánskými kořeny, Tárika, který byl některých informací dokonce jejím přítelem.

Naopak se ale rozepsala o tom, jaké je to žít za pákistánskými mřížemi. „Ve vězení to zvládám docela dobře, ale to jen díky mé silné povaze. Ač mi je teprve dvaadvacet let, tak jsem v životě prošla už přes mnoho překážek. Toto je jedna z těch těžších, ale nic netrvá věčně," říká Tereza.

Poměrně klidně Tereza působila také na záběrech pákistánské televize. Ta opakovaně zachytila příchod Češky k soudu – a na některých záběrech se dívka dokonce usmívala. Přesto to ve vězení ale není žádná idylka. „Stěžovat na vězení si budu, až budu v ČR. Teď by se mi to mohlo vymstít, haha," říká Tereza.

Témata:  Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.