Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzpoura politických vězňů ve venezuelském žaláři. Nešlo o žádný masakr, ujišťuje generál

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - V jedné z největších venezuelských věznic se ve středu vzbouřili vězni, kteří jsou tam kvůli organizování protivládních protestů či za kritiku autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Podle opozičního deníku El Nacional si vzpoura v caracaské věznici El Helicoide vyžádala nejméně jednoho zraněného. Úřady země, kde se v neděli konají prezidentské volby, vzpouru potvrdily bez bližších informací. Podle generála Ángela Vivase byly události "pokojné" a nešlo o "žádný masakr".

"Dnes málem zabili dva naše kamarády. Použili slzný plyn a stříleli na nás," popsal situaci ve věznici opoziční aktivista Lorent Saleh. Na sociálních sítích se objevila kratičká videa, která někteří z vězňů natočili na mobilní telefony.

Podle ředitele nevládní organizace Foro Penal Alfreda Romera si vězni, nejen ti političtí, dlouhodobě stěžují na podmínky v zařízení El Helicoide. Ve Venezuele je podle Romera nyní 338 politických vězňů, z toho 54 jich je právě v této věznici, která byla v 60. letech postavena původně jako obchodní centrum a nyní je věznicí venezuelské tajné služby.

Vzpoura si vyžádala nejméně jednoho zraněného, jímž je bývalý student Gregory Sanabria, který byl zatčen při protivládních protestech v roce 2014. Na sociálních sítích se objevily fotky z mobilního telefonu, na nichž má Sanabria potlučený a zkrvavený obličej.

Mezi vězni v majestátní pyramidovité budově El Helicoide jsou i bývalí opoziční starostové a také Američan Joshua Holt (25), který byl zatčen v roce 2016 v Caracasu se svou venezuelskou novomanželkou krátce po svatbě. Podle policie byly v jejich bytě nalezeny výbušniny a zbraně, úřady je proto obvinily z terorismu.

Holt ve středu zveřejnil na facebooku krátké video, v němž viní americkou vládu, že ho nedokázala z vězení dostat. "Prosím svou vládu už dva roky. Říkají, že na tom pracují, ale jsem stále zde," řekl na videu Američan z Utahu. Spojené státy mají s venezuelským režimem napjaté vztahy, protože na jeho představitele uvalily sankce kvůli potlačování lidských práv.

Agentura AP dnes uvedla, že americký diplomat Todd Robinson působící ve Venezuele se už ve středu snažil získat informace od tamního ministerstva zahraničí, ale marně. "Jsme znepokojeni vzpourou v El Helicoide," řekl Robinson. Dodal, že venezuelskou vládu USA poženou k zodpovědnosti, pokud se Holtovi něco stane.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy