Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující případ hromadného znásilnění: Dívka otevřeně promluvila o svém hrůzném zážitku

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Rio de Janeiro – Dívka (16), která byla před několika dny hromadně znásilněna zřejmě několika desítky mužů v jedné z chudinských čtvrtí Rio de Janeira, vystoupila v tamní televizi, aby vypověděla svůj příběh.

„Kdybych měla čekat na soudní systém, nedočkala bych se, to už se ukázalo dříve. Čekám na spravedlnost od Boha. To sice může trvat, ale nikdy neselže," přiznala v brazilské televizi dívka, jejíž tvář byla při rozhovoru skryta. Při interview ji také doprovázel její právní zástupce.

Mladá žena byla minulý víkend omámena a znásilněna, videa a fotky z celého činu pak pachatelé zveřejnili na sociálních sítích. Skandál vypukl minulý týden, kdy bylo 38 vteřin dlouhé video zveřejněno na Twitteru – zobrazovalo nahou oběť v bezvědomí, zatímco v pozadí se chvástaly mužské hlasy, které říkaly, že s ní „alespoň 30" lidí mělo sex.

Dívka v rozhovoru vylíčila, co si pamatuje z celého znásilnění, i to, jakou následně obdržela podporu, když se snímky z jejího znásilnění objevili na internetu. Dívka věří, že byla nadopována ve chvíli, kdy šla v sobotu do domu jejího přítele.  „Usnula jsem a probudila jsem se na jiném místě. Pode mnou ležel jeden muž, druhý ležel na mně. A další dva mě drželi za ruce, abych se nemohla hýbat," vypověděla.

„Hodně lidí se mi smálo, já jsem byla omámená a moc jsem nevnímala. Bylo tam hodně lidí se zbraněmi, kluci se smáli a mluvili. Byli tam i dospělí, ne jen chlapci. Teď mě soudí a obviňují mě. Okradli mě, okradli mě, i když mi nevzali žádný hmotný majetek," tvrdí oběť.

Policie uvedla, že nemá pochyb o tom, že k útoku opravdu došlo, ale že testy na oběti byly provedeny příliš pozdě, aby poskytly přesvědčivé důkazy. Kvůli znásilnění teď vyšetřovatelé pátrají po asi 30 podezřelých, dívka se je v tuto chvíli pokouší identifikovat. Nikdo ale zatím nebyl zatčen. Podezřelý je také přítel znásilněné dívky, který ji možná omámil.

Případ v současné době řeší policejní jednotka zabývající se zločiny proti nezletilým a oddělení sociálních služeb. V televizním záznamu rozhovoru dívka také řekla, že veřejná podpora pro ni byla velmi důležitá.

„Věděla jsem, že zřejmě nepřijde žádná spravedlnost a styděla jsem se. V první chvíli jsem to ani nechtěla říct mámě. Teď jsem si jistá, že kdybych si tím procházela sama, bylo by to mnohem horší," dodala.

Případ šokoval celou Brazílii, které je jinak zvyklá na vysokou úroveň násilí, a vyvolal protireakce na sociálních médií i řadu improvizovaných protestů v několika městech. V Riu se o víkendu sešli lidé přímo na známé pláži Copacabana a na znamení protestu měli své oblečení potřísněné červenou barvou. Asi dvě stovky žen pak v neděli demonstrovaly před ministerstvem spravedlnosti v Brasilii.

Témata:  znásilnění Brazílie

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy