Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie na postupu: Kongo ohlásilo 11 nových případů nákazy ebolou

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - V Kongu bylo potvrzeno 11 nových případů nákazy ebolou a dvě úmrtí na severozápadě země jsou zřejmě s krvácivou horečkou spojeny. S odkazem na čtvrteční sdělení konžského ministerstva zdravotnictví o tom informovala agentura AP.

Nakaženo ebolou podle ministerstva dosud mohlo být až 45 lidí, u deseti z nich jde o podezření na nákazu, u 21 osob je pravděpodobnost nákazy vysoká a u 14 byla potvrzena. Dosud si nemoc zřejmě vyžádala 25 obětí na životech, oficiálně však byla nákaza potvrzena zatím u jednoho ze zemřelých. Jedna ze dvou nových pravděpodobných obětí eboly zemřela ve městě Bikoro, kde byl nejnovější výskyt nemoci potvrzen minulý týden. Druhá byla z oblasti Wangata u města Mbandaka.

Nemoc byla poprvé zaznamenána v Kongu v hustých tropických pralesech v roce 1976. Název viru byl odvozen od řeky Ebola, která touto oblastí protéká. V zemi se teď objevila nemoc podeváté.

Ebola patří mezi nejobávanější nemoci na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost na ni dosahuje až 90 procent. Virus poškozuje cévy obětí a způsobuje tak vnitřní i vnější krvácení. Nejhorší epidemie se rozšířila od začátku prosince 2013 v západní Africe. Ebole za více než dva roky podlehlo přes 11.300 lidí z více než 29.000 nakažených, což bylo nejvíce v historii této nákazy. Oficiální lék proti ebole zatím není k dispozici, ovšem experimentální vakcína společnosti Merck zaznamenala v rámci testů působivé výsledky.

Konžské úřady plánují v reakci na poslední vývoj posílit kontroly obyvatel opouštějících Mbandaku. Světová zdravotnická organizace (WHO) už ve středu doručila na severozápad Konga 4000 dávek experimentální vakcíny a následovat bude v nejbližších dnech další várka. Mezi prvními podstoupí očkování zdravotníci, kteří brání šíření nemoci, a osoby, které podle odborníků přišly s virem do styku.

Témata:  ebola Kongo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy