Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí sestavit koalici proti íránskému režimu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Washington - Spojené státy chtějí sestavit velkou koalici proti režimu v Teheránu, který podle Washingtonu vyvíjí destabilizační aktivity. Ve čtvrtek to řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. Ministr zahraničí Mike Pompeo podle ní detaily záměru oznámí v pondělí, kdy má poprvé od nastoupení do úřadu promluvit o zásadách americké zahraniční politiky.

"Spojené státy budou tvrdě pracovat na tom, aby sestavily koalici. Cílem je dát dohromady mnoho zemí z celého světa s konkrétním cílem, totiž pohlížet na íránský režim realističtější optikou," řekla Nauertová. Znamená to podle ní sledovat "všechny destabilizační aktivity Íránu, které ohrožují nejen oblast, ale celý svět".

Mluvčí dodala, že koalice nebude protiíránská, ale pritirežimní, protože Spojené státy nadále stojí za íránským lidem. Srovnala ji s mezinárodní koalicí bojující proti teroristickému hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii a v Iráku. Jak uvedla agentura AFP, tato koalice má nyní 75 členů, k nimž patří státy a také instituce. Některé z nich se podílely na vojenských operacích proti IS.

Nauertová neřekla, zda záměry Washingtonu týkající se Íránu zahrnují i vojenskou složku. Sdělila jen, že na ministerstvu zahraničí bylo v pondělí přijato na 200 diplomatů, kteří si vyslechli důvody, jež vedly prezidenta Donalda Trumpa k odstoupení od jaderné dohody s Íránem. Byli také obeznámeni s dalšími kroky.

Trump odstoupil od dohody uzavřené v roce 2015 a obnovuje protiíránské sankce. Požaduje ujednání nové smlouvy, která se bude týkat rovněž íránského raketového programu a jeho podpory radikálních skupin působících na Blízkém východě.

Ostatní signatáři jaderné dohody - Francie, Německo, Británie, Rusko, Čína a Írán - s odstoupením Spojených států nesouhlasí. Ve čtvrtek se Evropská unie dohodla, že bude chránit evropské hospodářské zájmy ohrožené americkými protiíránskými sankcemi.

Témata:  USA Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.