Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělskem se šíří akce "Bez žen ne". Petici podepsalo několik stovek akademiků

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Přes čtyři stovky španělských akademiků a odborníků podepsaly tento týden manifest, jímž se zavazují neúčastnit se žádného odborného jednání více než dvou osob, na němž nebude alespoň jedna žena. O akci nazvané No Sin Mujeres (Bez žen ne) informovala tento týden agentura Europa Press. K dnešnímu dni manifest podepsalo 403 mužů z celého Španělska, včetně univerzitních učitelů, politologů, ekonomů či sociologů.

"Členové tohoto seznamu se veřejně zavazují, že se nebudou účastnit žádného vědeckého jednání (například konference, kongresu) či kulatého stolu s více než dvěma účastníky, mezi nimiž nebude alespoň jedna žena," uvádí se v manifestu, k němuž se lze připojit vyplněním formuláře na internetových stránkách.

Text zveřejněný tuto středu pojmenovali autoři "Španělští akademici za účast žen ve společenských vědách". Vyzývají další muže akademické obce, aby se k nim připojili. Cílem akce je mimo jiné přimět vládu k plnění zákona z roku 2007 o skutečné rovnosti žen a mužů.

Podnětem k sepsání manifestu se stalo nedávné rozhodnutí soudu v Pamploně, který odsoudil k devíti letům vězení pětici mužů za sexuální zneužití. Prokuratura žádala vyšší trest za znásilnění. Verdikt vyvolal masové demontrace po celém Španělsku a ministr spravedlnosti vyzval k přezkoumání příslušných paragrafů v trestním řádu. Tím se má zabývat komise expertů, kterou ale původně mělo tvořit 20 mužů a ani jedna žena.

Po kritice v médiích bylo složení této komise, ustavené ministerstvem spravedlnosti, změněno na 19 mužů a čtyři ženy. Ani to se ale mnohým nelíbí. Opoziční socialisté minulý týden předložili v Kongresu poslanců nelegislativní návrh, v němž požadují, aby vláda urychlila začleňování žen do expertních výborů spadajících pod její ministerstva.

Kauza, která rozpoutala ve Španělsku masové demonstrace proti násilí na ženách a oživila boj proti patriarchálnímu smýšlení ve společnosti, se týká pětice mladíků z jihošpanělské Sevilly. Ti před dvěma lety při oslavách svátku svatého Fermína v Pamploně společně několikrát sexuálně zneužili tehdy osmnáctiletou dívku. Letos v dubnu je soud odsoudil k devíti letům vězení. Neuznal však znásilnění, protože se podle něj neprokázalo fyzické násilí ani vyhrožování. Verdikt není pravomocný, všechny strany se proti němu odvolaly.

Témata:  Španělsko ženy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy